Türkiye’nin önceleri hakim olduğu pazar artık tehlikede: Üretim payı düşüyor!

Türkiye’nin Fındık İhracatındaki Değişimler

Türkiye’nin dünya fındık üretimindeki payının azaldığı bildirildi. Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçı Birliği (KFMİB) Başkanı Hasan Osman Sabır, ihracatta miktar bazında artış olmasına rağmen, dünya tüketimindeki artıştan alınan payın düştüğüne dikkat çekti. 2024 yılında, 323 bin 244 ton iç fındık ihracatı gerçekleştirilirken, 2 milyar 640 milyon dolar döviz geliri elde edildi. Fındık ihracatı, 2023’e göre miktar bazında %14, değer bazında ise %41 arttı. Sabır, 2025’te ihracattaki artış trendini devam ettirmeyi hedeflediklerini belirtti.

Pazar Payında Düşüş

90’lı yıllarda dünya fındık üretiminde Türkiye’nin payının %80-82 civarında olduğunu hatırlatan Sabır, bu oranın son yıllarda %60-65’e düştüğünü belirtti. Bu trendin devam etmesi durumunda pazar kayıplarının büyüyeceğine dikkat çeken Sabır, özellikle Şili ve ABD’nin üretimindeki agresif büyümeye dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı.

Geçtiğimiz günlerde yaşanan don olayına da değinen KFMİB Başkanı, rekolte tahmin çalışmaları yapan uzmanların halen bahçelerde incelemeler yaptığını ve kesin sonuçların 4 Mayıs’a kadar beklenmesi gerektiğini ifade etti.

Türk fındığının yeni pazarlar bulma çabalarına da değinen Sabır, Hindistan’da 2024 yılında başlatılan tanıtım projesinin devam ettiğini belirterek, bu pazarın fındık için önemli bir potansiyel taşıdığını ve yakın zamanda olumlu sonuçlar beklediklerini söyledi.

Related Posts

Polonya Büyükelçisi Lang: Türkiye’nin savunma sanayisi ile işbirliği geliştirilecek

Polonya’nın Ankara Büyükelçisi Maciej Przemyslaw Lang, Türkiye’nin savunma sanayisindeki ilerlemesini takdir ederek, gelecekte bu alanda güçlü bir işbirliği yapılmasını beklediğini belirtti. Lang, iki ülke arasındaki işbirliğinin her alanda mükemmel olduğunu ve ticaret hacminin 15 milyar dolara çıkmasını hedeflediklerini ifade etti. Ayrıca, Polonya’nın Türkiye’nin AB üyeliğini desteklediğini ve gümrük birliği sürecini hızlandırma çabalarına da tam destek verdiklerini söyledi.

Özelleştirme hamlesi: 5 ilde 11 taşınmaz satışa çıkıyor

Hazine ve Maliye Bakanlığı Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB), Ankara, İzmir, Zonguldak, Aydın ve Mersin’de bulunan 11 taşınmazı satış yöntemiyle özelleştirecek. İhaleler, kapalı zarf ve açık artırma usulüyle yapılacak.

Tarife savaşında kâr-zarar hesabı

ABD ile süregelen ticaret savaşının belirli sektörlerde ağır ekonomik sonuçlara yol açması, Çin’i bazı gümrük vergilerini gözden geçirmeye itti.

Beyaz Saray rüzgârı Bitcoin’i uçurdu

Ticaret anlaşmasına dair olumlu sinyaller, kripto paralara da ivme kazandırdı. ABD-Çin ve Güney Kore temaslarından gelen haberlerle artan risk iştahı, Bitcoin’i yeniden yukarı taşıdı.

Almanya’da firmaların ihracat beklentisi son 5 yılın en düşük seviyesine indi

Almanya’da şirketlerin ihracat beklentisi ABD Başkanı Donald Trump’ın ithalata getirdiği yüksek gümrük vergilerinin etkisiyle nisanda son 5 yılın en düşük seviyesine indi.

Deprem fırsatçıları yine iş başında! Satılık ve kiralık fiyatlara sıkı takip

İstanbul’da yaşanan 6.2’lik şiddetli deprem sonrası fırsatçılar yine harekete geçti. Ticaret Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan, İstanbul depremi sonrası kiralık ve satılık ilanlarda yaşanan fiyat artışlarına karşı cezaların uygulanacağını duyurdu. Özellikle bu süreçte vatandaşlar İstanbul dışına harekete geçti. Peki hangi bölgelere talep oldu? İşte detaylar…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir