Bloomberg, CHP’li belediye operasyonlarına işaret etti: Türkiye’nin risk algısı yükseldi

Türkiye’deki Siyasi Krizler Ekonomiyi Olumsuz Etkiliyor

CHP’li belediyeler ve siyasiler hakkındaki operasyonlar, açılan soruşturmalar ve tutuklamalar, uluslararası bir ekonomi gazetesi olan Bloomberg’in dikkatini çekti. Bloomberg, Türkiye’deki baskı ortamının ülkeyi riskli bir konuma ittiğine işaret etti.

Siyasi krizler ekonomide olumsuz etkilere neden olurken, zaten kriz içinde olan ekonomi, kronikleşme riskiyle karşı karşıya kalmaktadır.

Geçtiğimiz 19 Mart’ta İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve çalışma arkadaşlarının gözaltına alınmasıyla piyasalarda sert düşüşler yaşanmıştı.

Sonraki haftalarda ise Merkez Bankası rezervlerindeki kayıplar derinleşti ve yabancı yatırımcılar, ortamın riskli olduğunu düşünerek agresif bir şekilde tepki gösterdi. 19 Mart olaylarının ekonomiye verdiği zarar önemliyken, CHP’li belediyeler hakkındaki gözaltı ve tutuklama kararları yeniden risk algısını artırmaktadır.

Bloomberg, konuya ilişkin yayımladığı detaylı analizde, bu riski vurguladı ve Türkiye’nin hukuk devleti algısının zarar gördüğüne ve siyasi istikrarın risk altında olduğuna dikkat çekti.

“Siyasi baskının dozu arttı”

Bloomberg’in “Türkiye’de muhalefet üzerindeki baskı artıyor” başlıklı haberinde, CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in soruşturulması ve birçok belediye başkanının gözaltına alınmasına vurgu yapılarak siyasi baskının arttığına dikkat çekildi.

Özellikle Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanmasının ardından başlayan süreçte operasyonların genişlediği belirtildi. Gazetecilerden öğrencilere, YouTuber’lardan karikatüristlere kadar birçok kişinin tutuklandığına değinildi.

Haberde, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve AKP’nin yargının bağımsız olduğunu iddia ettiği ancak muhalefetin bunun tersini savunduğu belirtildi.

Bloomberg analizine göre, CHP’ye göre yaşananlar, geçen yılki yerel seçimlerde elde edilen zaferin geri alınması için başlatılan bir baskı kampanyasıdır.

Analizde şu ifadelere yer verildi: “Pek çok siyasetçi yolsuzlukla suçlanıyor, diğerleri ise cumhurbaşkanına, İslam’a ya da milli değerlere hakaretle suçlanıyor. Bu suçlamalar, hükümet yanlısı medya tarafından sık sık dile getiriliyor.”

Piyasalardaki ilk tepkilere yer verilen analizde, Türk Lirasının, haftanın başında ABD Doları karşısında yüzde 0,2 değer kaybettiği belirtildi.

“Hukukun üstünlüğü” endişesi

Bu gelişmelerin, Türkiye’nin ekonomiyi istikrara kavuşturmayı hedeflediği bir dönemde yaşanması dikkat çekicidir. Siyasi baskılar, yatırımcıların Türkiye’ye yönelik risk algısını artırmaktadır ve özellikle “hukukun üstünlüğü” konusunda endişelerin yükselmesine sebep olmaktadır.

Bloomberg değerlendirmesinde, bu baskının uzun vadede ekonomik toparlanma hedeflerine zarar verebileceği uyarısında bulunulmuştur.

Related Posts

Ticaret savaşları yeniden mi başlıyor? Trump açıkladı

Eski ABD Başkanı ve 2024 seçimlerinin ardından yeniden Beyaz Saray’a dönmeye hazırlanan Donald Trump, BRICS ülkelerine karşı yeni bir ticaret hamlesi duyurdu. Trump, Truth Social üzerinden yaptığı açıklamada, “BRICS’in Amerika karşıtı politikalarıyla …

Hasadı bir ay gecikmişti… Kayıp yok, 2 milyar lira gelir bekleniyor

Tokat’ın Erbaa ilçesinde üretilen coğrafi işaretli Erbaa narince bağ yaprağında bir ay geciken hasat başladı. Bu yıl üreticiler verimin düşmediğini dile getirirken beklenen gelir de belli oldu.

Emeklilerden zamma sert tepki!

Osmaniye’nin Kadirli ilçesinde emekliler, en düşük emekli maaşının 16 bin 881 lira yapılmasına tepki gösterdi. Bir emekli, “Maaş zammı yetmez az bile. Asgari ücreti geçmesi lazımdı bir sefer. Dişimi sıkacağım başka ne yapacağım” derken başka bir …

Türk müteahhitler yurt dışından ilk yarıda 6,2 milyarlık proje aldı

Türk müteahhitler yurt dışından ilk yarıda 6,2 milyarlık proje aldı

Avrupalılar Elon Musk’a sırtını döndü

Yeni verilere göre, Amerikan üreticisinin elektrikli araç segmentindeki payı Mayıs 2025’te sadece %7,2’ye düştü, bu bir yıl öncesine göre %12,6’ya kıyasla önemli bir düşüş. Bu, Tesla’nın yıllık satış düşüşü kaydettiği üst üste yedinci çeyrek oldu …

Azerbaycan Rusya’yla ekonomik işbirliğini askıya alırsa ne kadar kaybeder?

Rusya ile Azerbaycan arasında yaşanan gerilimli süreç nedeniyle Bakü’nün Rus pazarından çekilmesi halinde Azerbaycanlı şirketlerin yaşayacağı kaybın bir hayli yüksek olduğu görüldü.