Bilim İnsanları Işığın ‘Optik Rotatum’ Yapısını Keşfetti

Harvard Üniversitesi Araştırmacıları Işığın Yeni Yapısını Keşfetti

BİLİM insanları, ışığın ‘optik rotatum’ adlı yeni yapısını keşfettiklerini açıkladı.

Harvard Üniversitesi John A. Paulson Mühendislik ve Uygulamalı Bilimler Okulu’ndaki araştırmacılar, ışık ışınlarının yeni bir türünü keşfetti. Bu ışınlar, hareket ederken yalnızca bükülmekle kalmayıp aynı zamanda hızları farklı bölgelerde değişerek benzersiz desenler oluşturuyor. Işığın bu davranışı, doğada sıkça görülen spiral şekillere benziyor. Araştırmacılar, ışığın burgu şeklindeki torkunun zamanla nasıl değiştiğini tanımlamak için ‘optik rotatum’ terimini kullandı.

Fibonacci sayı dizisini (Da Vinci Şifresi ile ünlenen) yansıtan optik rotatum, bir deniz kabuğunda, ayçiçeği tohumlarında ve ağaç dallarında görülen logaritmik bir spiral şeklinde yayılıyor. Bu beklenmedik bağlantı, ışığın temel davranışları ile doğanın evrensel desenleri arasındaki ilişkiye dair yeni ipuçları sunuyor.

Endüstriyel uygulamalarda yüksek yoğunluklu lazerler ve büyük kurulumlar kullanılarak tork değiştiren ışıklar gösterilmişken, Harvard ekibi bu teknolojiyi çok daha düşük maliyetli ve entegre bir cihazda gerçekleştirdi. Bu sayede, optik rotatum teknolojisinin gerçek dünyada kullanılabilirliği ve endüstriyle uyumluluğu artırıldı.

Eindhoven Teknoloji Üniversitesi’nden Doçent Ahmed Dorrah çalışmaya ilişkin, “Bu, araştırmamızın beklenmedik en önemli noktalarından biriydi. Umarım uygulamalı matematikte uzmanlaşmış diğer araştırmacılara, bu ışık desenlerini daha fazla incelemeleri ve evrensel imzalarına dair benzersiz içgörüler edinmeleri konusunda ilham verebiliriz” ifadelerini kullandı.

Hesap Aç, 1.000 TL Kazan. BYBIT TR’ye Şimdi Üye Ol.  Reklamdır
Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Teknoloji

Related Posts

Sosyal medyanın yeni platformu: TEKNOFEST sosyal yayında! Milliyet.com.tr artık burada

Sosyal medyanın yeni uygulaması TEKNOFEST sosyal yayın hayatına başladı. Milliyet.com.tr’yi TEKNOFEST sosyal uygulamasından da takip edin son dakika gelişmelerden anında haberdar olun.

Galaksimiz boşlukta yüzüyor olabilir mi?

Bilim insanları, Samanyolu Galaksisi’nin dev bir “kozmik boşluk” içinde yer aldığını öne süren dikkat çekici bir teori üzerinde çalışıyor. Bu teori doğruysa, evrenin genişleme hızıyla ilgili yıllardır çözülemeyen gizemli bir çelişki olan “Hubble gerilimi” sonunda açıklanabilir.

Sosyal medyada ortalık karıştı: Grok neden herkese hakaret ediyor?

Sosyal medya platformu X’in yapay zeka uygulaması Grok, dün akşam AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan da aralarında bulunduğu çok sayıda isme yönelik hakaret içerikli paylaşımlar yaptı. Yurttaşlar Grok’a ne olduğunu merak etti. Peki, Grok neden herkese hakaret ediyor?

Vulcain’in yeni saati spor severleri mest etmeye hazırlanıyor

Vulcain’in Skindiver koleksiyonuna eklediği GMT komplikasyonu, dalış saatlerinin işlevselliğini seyahat kolaylığıyla buluşturuyor. 38.3 mm çapındaki kasası ve 200 metre su geçirmezlik özelliğiyle model, dalış için güvenilir bir tercih sunuyor. Mat …

İnsan beyin hücreli ilk ticari bilgisayar kiralanabiliyor

Dünyanın insan beyin hücreleriyle çalışan ilk ticari hibrit bilgisayarı kiralanmak üzere. Tıpta çığır açması beklenen bu biyolojik makine, İngiltere’de bir laboratuvarda geliştirildi ve daha önce “DishBrain” adıyla tanıtılan Pong oynayan prototipin üzerine inşa edildi.

Tembel öğrenci bile 2 saatte matematik dehası oluyor! Özel ders aldırmak mazide kaldı

Oxford Üniversitesi’nde gerçekleştirilen çığır açan bir araştırma, beyne uygulanan hafif elektrik akımının matematik becerilerini önemli ölçüde artırabileceğini ortaya koydu. Katılımcıların beş gün boyunca toplamda 150 dakikayı bulan bu uyarım …