Türk müteahhitler yurt dışından ilk yarıda 6,2 milyarlık proje aldı

Türk Müteahhitlik Sektörü Yurtdışında Başarılı Projelere İmza Atmaya Devam Ediyor

Ekonomi Bakanlığının verilerine göre, Türk müteahhitlik sektörü uluslararası alanda önemli bir konumda bulunuyor. 2020 yılında, sektör yurtdışında 386 projeyi başarıyla yürüterek yaklaşık 17,2 milyar dolar gelir elde etti. Türk firmalarının yurtdışında üstlendiği projelerin tutarı 2021 yılında 31,7 milyar dolara yükseldi ve 459 proje gerçekleştirildi.

2022 yılına gelindiğinde, proje tutarı bir miktar azalarak 20,1 milyar dolara düşerken projelerin sayısı arttı ve 512 projeye ulaşıldı. 2023 yılında ise sektör 445 projeyi üstlenirken bunların tutarı 28,6 milyar dolara çıktı. Geçen yıl ise 378 projenin üstlenildiği ve toplamda 31,2 milyar dolarlık proje bedelinin gerçekleştirildiği bilgisi paylaşıldı.

2025 yılında 93 proje tamamlandı

Öte yandan, sektörde ortalam proje bedelinin seyri de dikkat çekici bir şekilde değişim gösterdi. 2015 yılında 83,8 milyon dolar olan ortalama proje bedeli, 2021 yılında 69,3 milyon dolara geriledi. 2022’de 39,2 milyon dolar olan bu rakam, 2023’te 64,2 milyon dolar ve geçen yıl 82,7 milyon dolar olarak hesaplandı.

2015 yılından bu yana Türk müteahhitlik sektörü, 137 ülkede toplamda 543,6 milyar dolar bedelinde 12,627 projeyi başarıyla tamamladı. Bölgesel olarak incelendiğinde, Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) yüzde 43,2’lik payla ilk sırayı alırken, Orta Doğu ve Afrika bölgeleri sırasıyla yüzde 25,5 ve yüzde 17,9’luk paylarla takip etti. Avrupa ve Asya-Pasifik bölgeleri de önemli projelere ev sahipliği yapmıştır.

Müteahhitlik sektörü, Amerika’da da 4,6 milyar dolarlık projeye imza atmıştır. Rusya, Türk müteahhitler için en fazla projenin gerçekleştirildiği ülke olurken, Türkmenistan ve Irak da önemli pazarlar arasında yer almaktadır. Kara yolu, tünel ve köprü projeleri sektörde öne çıkarken, konut, enerji santralleri, demir yolu ve ticaret merkezi projeleri de başarılı bir şekilde gerçekleştirilmiştir.

Related Posts

Avrupalılar Elon Musk’a sırtını döndü

Yeni verilere göre, Amerikan üreticisinin elektrikli araç segmentindeki payı Mayıs 2025’te sadece %7,2’ye düştü, bu bir yıl öncesine göre %12,6’ya kıyasla önemli bir düşüş. Bu, Tesla’nın yıllık satış düşüşü kaydettiği üst üste yedinci çeyrek oldu …

Azerbaycan Rusya’yla ekonomik işbirliğini askıya alırsa ne kadar kaybeder?

Rusya ile Azerbaycan arasında yaşanan gerilimli süreç nedeniyle Bakü’nün Rus pazarından çekilmesi halinde Azerbaycanlı şirketlerin yaşayacağı kaybın bir hayli yüksek olduğu görüldü.

Avrupa kırmızıya büründü: Borsalar çalkantılı

Avrupa borsaları, haftanın ikinci işlem gününü negatif seyirle kapattı. Yatırımcıların odağında Portekiz’in Sintra kentinde düzenlenen Avrupa Merkez Bankası (ECB) Merkez Bankacılığı Forumu vardı. İngiltere borsası dışındaki tüm büyük borsalarda …

Bloomberg: TCMB ticari kredi limitlerini gevşetmeyi planlıyor

Bloomberg: TCMB ticari kredi limitlerini gevşetmeyi planlıyor

Sürücüler dikkat: O tarihi kaçıranlar 500 kat fazla ödeyecek!

Eski tip sürücü belgelerinin geçerlilik süresi yakında sona eriyor. Yenileme işlemleri ve yeni ücretlerle ilgili ayrıntılar açıklandı. Sürücülerin süreci takip etmesi önem taşırken bu tarihten sonra işlem yapacakları dev zammın beklediği ortaya çıktı.

Uzayan ekonomik krizin acı sonucu: Türkiye kontrollü fakirleşme operasyonuna maruz kalıyor!

Faiz ve kurlarla kısa vadeli avantajlar elde edilebileceğini ancak uzun vadede bunlarla da sonuç alınamayacağını vurgulayan Başaran şöyle konuştu: Bu durum insanları giderek fakirleştiriyor. Kontrollü bir fakirleştirme operasyonu gibi görünüyor …