Beyaz eşya sektöründen kritik veri: İç satışlar yüzde 15 geriledi

TÜRKBESD: Beyaz Eşya Sektöründe İç Satışlar Yüzde 15 Geriledi

Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği (TÜRKBESD), geçen yılın ocak-mart dönemine kıyasla sektörün iç satışlarının yüzde 15 azaldığını duyurdu.

TÜRKBESD bünyesinde Arçelik, BSH, Dyson, Electrolux, Haier Europe, LG, Miele, Samsung, Versuni (Philips) ve Vestel gibi yerli ve uluslararası üretici ve ithalatçı firmaları bulunmaktadır. Dernek, sektörün 2025 Ocak-Mart dönemine ilişkin verileri paylaştı.

2025’in ilk çeyreğinde sektör iç satışları yüzde 15 azalırken, İhracattaki daralma eğilimi devam etti ve adet bazında ihracat yüzde 3 geriledi. Toplam üretimde ise yüzde 4’lük bir düşüş yaşandı.

Mart ayında da sektör genelinde zayıflık devam etti. İç satışlarda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 17 azalma yaşanırken, ihracatta ise baz etkisi nedeniyle yüzde 2’lik bir artış görüldü. Üretim adetlerinde yüzde 6 azalma kaydedildi.

İhracattaki Düşüş Sektörü Zorluyor

Üst üste üç yıldır devam eden ihracat düşüşü, Türkiye’nin beyaz eşya sektöründeki güçlü konumunu olumsuz etkilemeye devam ediyor. ABD ve Çin gibi büyük pazarlardaki gerilimler sektördeki belirsizlikleri artırıyor.

TÜRKBESD Başkanı Gökhan Sığın, beyaz eşya ihracatının yüzde 75’inin Avrupa’ya yapıldığına dikkat çekerek, Çin’den Avrupa Birliği’ne kayan ihracatın sektörün Avrupa’da daha fazla pazar kaybetmesine sebep olabileceğini belirtti.

Sığın, küresel talep daralması, artan ticaret gerilimleri ve ham madde maliyetleri gibi faktörlerin sektörü kırılgan hale getirdiğini ifade etti. Bu nedenle, maliyet yapısının korunmasının önemine vurgu yaptı ve ihracat destek mekanizmalarının kritik bir rol oynadığını belirtti.

Enerji Verimli Ürünlere Teşvik Çağrısı

TÜRKBESD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Fatih Özkadı ise enerji verimli ürünlerin yaygınlaşmasının ekonomik ve sektörel sürdürülebilirlik için önemli olduğunu belirtti. Özkadı, bu ürünlerin tüketici bütçelerine katkı sağladığını ve sektöre güç kattığını vurgulayarak, enerji verimli ürünlere erişimi kolaylaştıracak teşviklerin önemli olduğunu dile getirdi.

Özkadı, çelik ve plastik gibi girdi maliyetlerinin sektörü zorladığını belirterek, enerji verimli ürünlere yönelik vergi indirimi veya finansman desteği gibi teşviklerin milli servete katkı sağlayacağını ifade etti.

TÜRKBESD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet Yavuz da sektörde kullanılan çelik ürünlerin maliyetlerinin yaklaşık yüzde 17’sini oluşturduğunu ve bu nedenle girdi maliyetlerinin sektörü baskı altına aldığını belirtti.

Related Posts

Ek MTV’ye itiraz hacız getirdi

Ek MTV’ye vatandaşın hakkını korumak için açılan itiraz davasında, davacı Danıştay emekli Onursal Üyesi Yüksek Hakim Tacettin Şimşek, icralık oldu. Uygulama, yeni davalara karşı gözdağı olarak yorumlandı.

Sanayi üretimi Mehmet Şimşek’i sevindirdi

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan Sanayi üretim verilerini değerlendiren Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Sanayimizi teknoloji ve çevre odaklı dönüştürerek rekabet gücümüzü iyileştireceğiz.” dedi. Bakan Şimşek, sosyal medya …

Yatırım kahininden servet kazandıracak 10 büyük sır. İflasın eşiğindeki tekstil şirketini 1,2 trilyon dolarlık değere ulaştırdı

Dünyanın en saygın yatırımcılarından Warren Buffett, 94 yaşında Berkshire Hathaway’deki CEO’luk görevini bırakmaya hazırlanıyor. 80 yıllık borcacı yaklaşık 60 yıl önce iflasın eşiğindeki bir tekstil şirketini devralan Buffett, bu şirketi 1,2 trilyon …

Kakao krizi derinleşiyor: Bazı çikolata ürünlerine zam yapılacak

Kakao maliyetlerindeki keskin artış, Nestle’yi ABD’de bazı çikolata ürünlerinin fiyatlarını yükseltmeye zorluyor. Şirket, maliyet baskılarına karşı tüketici fiyatlarında düzenlemeye gideceğini açıkladı.

Sıfır ayarında ikinci ele hücum! Bayram öncesi bu araçlara talep arttı

Sıfır araç fiyatlarında son 1 ay içerisinde yaşanan peş peşe artışlar tüketici tercihlerini etkiliyor. En düşük sıfır araç fiyatının 1 milyon TL’nin üzerine çıkmasıyla birlikte vatandaşlar bayram ve yaz dönemi öncesi düşük kilometreli, sıfır ayarında ikinci el araçlara yöneldi. İşte detaylar…

Yetiştirmesi kolay getirisi yüksek İç ve dış pazarda kapış kapış

Dünyanın önde gelen üzüm üretim merkezlerinden Manisa’nın Alaşehir ilçesinde çiftçiler, mayıs ayıyla yeşillenen asmalardaki yaprakları satarak ek gelir elde ediyor. KİLOSU 70 LİRA: “YAPRAKBANK” Üzüm çiftçisinin “yaprakbank” olarak tanımladığı alım …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir